Eind vorig jaar kwam de Kansspelautoriteit met het bericht dat loot boxes in games mogelijk kansspelen zijn. De Kansspelautoriteit gaf aan onderzoek te doen naar deze loot boxes. Inmiddels zijn de resultaten van dit onderzoek bekend: sommige loot boxes zijn kansspelen en dus in strijd met de Wet op de Kansspelen (Wok). Maar wat betekent dit nou precies? En hoe zit het bijvoorbeeld met fysieke loot boxes, zoals Trading Card Games?

Wat is een loot box?

Een loot box is een pakje of schatkistje dat in een game kan worden verkregen of gekocht. Vergelijkbaar met een pakje Panini- of Pokemon-kaartjes. De speler weet van tevoren niet wat er in de loot box zit. Eenmaal gekocht kan de speler het pakje openen en wordt duidelijk welke voorwerpen in de loot box verscholen zaten. Doorgaans gaat het om cosmetische upgrades zoals een skin (uiterlijk van het poppetje) of een (beter) wapen.

Voorbeelden van populaire spellen die loot boxes aanbieden zijn Fifa, Overwatch, Battlefield, Shadowverse, Magic The Gathering, Heartstone en Fortnite.

Oplossing voor game developers

De Kansspelautoriteit is tot de conclusie gekomen dat 4 van de 10 onderzochte loot boxes in strijd zijn met de Wet op de Kansspelen. Dat komt doordat (a) de inhoud van deze loot boxes wordt bepaald door toeval en (b) doordat de te winnen prijzen buiten het spel kunnen worden verhandeld. Ze kunnen online worden aangeboden tegen geld en na betaling worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Hierdoor hebben de prijzen economische waarde.

Loot boxes zijn volgens de Kansspelautoriteit alleen in strijd met de wet als de in-game goederen, die uit de loot boxes komen, overdraagbaar zijn. Loot boxes waarbij de in-game goederen niet overdraagbaar zijn, zijn daarom niet strijdig met de wet. De oplossing voor game developers zou dus kunnen zijn om deze goederen niet-overdraagbaar te maken. Ze vertegenwoordigen dan geen waarde en kunnen dus ook niet als ‘prijs’ in de zin van artikel 1 van de Wet op de Kansspelen worden aangemerkt.

Hoe zit het met fysieke loot boxes?

In haar onderzoek geeft de Kansspelautoriteit aan dat het verboden is om kansspelen aan te bieden aan Nederlandse consumenten zonder vergunning. Op dit moment bestaat een vergunning voor online kansspelen nog niet. Wel ligt er een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken. Maar op dit moment is het aanbieden van een online kansspel dus niet toegestaan.

In het onderzoek wordt gewezen op het feit dat de loot boxes qua ontwerp en mechanismen vergelijkbaar zijn met gokspelen zoals fruitautomaten en roulette. Onder andere doordat gebruik wordt gemaakt van een (hogere) jackpot, kunnen spelers onbeperkt loot boxes blijven openen (zolang er maar betaald wordt), zijn er meerdere visuele en geluidseffecten toegevoegd en wordt er gebruik gemaakt van een ‘near miss’ effect. Deze verslavende elementen zijn echter juridisch gezien geen vereiste voor de vraag of sprake is van een kansspel.

Voor de beoordeling of sprake is van een kansspel is voldoende dat de speler geen overwegende invloed heeft op de goederen die uit de loot boxes komen en dat de goederen overdraagbaar zijn (en dus een economische waarde vertegenwoordigen). Als men die redenatie volgt, zouden ook fysieke Trading Card Games, zoals Magic The Gathering en Pokemon, als kansspelen kunnen worden gecategoriseerd. Deze spellen bieden de speler de mogelijkheid om in winkels pakjes met kaarten te kopen (vergelijkbaar met online loot boxes). De koper heeft geen invloed op de inhoud die uit het pakje komt. De kaarten zijn overdraagbaar en sommige van deze kaarten worden voor grof geld verkocht. Zo leverde een zeldzame Pokemon’s “Pikachu Illustrator” Trainer Card in 2014 een bedrag van $90.000 op tijdens een veiling en is de duurste Magic The Gathering kaart “Black Lotus” op een veiling zelfs van eigenaar geruild voor een bedrag van $ 250.000.

Wellicht dat de volgende stap van de Kansspelautoriteit het verbieden van spellen met fysieke loot boxes zal zijn.