Checklist retourbeleid

Met de Checklist retourbeleid controleer je op eenvoudige wijze of het retourbeleid van jouw webwinkel voldoet aan alle wettelijke eisen. Het invullen van de Checklist retourbeleid kost slechts een half uur en geeft direct een helder beeld of het retourbeleid moet worden aangepast of niet.

Voorkom boetes van de ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is fors aan het handhaven en legt hoge boetes op aan (web)winkels die zich niet houden aan het consumentenrecht. In september 2016 heeft de webwinkel T.O.M. B.V. een boete van € 500.000 van de ACM gekregen omdat zij consumenten geen geld terug betaalde na het retourneren van kleding. Ook de informatievoorziening aan de consumenten over hun rechten liet te wensen over. De twee leidinggevenden zijn ieder voor een deel van het bedrag, € 125.000 per persoon, hoofdelijk aansprakelijk.

Eind oktober 2016 heeft de ACM bekend gemaakt dat zij wederom 5 webwinkels heeft beboet voor een totaal van € 590.000. Deze 5 webwinkels (Bever, Coolcat, Kiesdejuistesportbh, Hipvoordeheb en Shoebaloo) informeerden de consumenten op hun websites onvoldoende over de regels die gelden bij het annuleren van hun aankoop. Ook waren er 2 webwinkels die de bezorgkosten niet terugbetaalden.

Om boetes te voorkomen is het dus noodzaak om te checken of het retourbeleid van jouw webwinkel aan alle wettelijke eisen voldoet. Voor de ACM staat de bescherming van de online consument namelijk hoog op de agenda. Daarbij schroomt de ACM dus niet om handhavend op te treden, zoals blijkt uit de forse boetes die zij de afgelopen periode heeft opgelegd.

Disclaimer:
Deze checklist houdt geen volledige, juridische controle in van alle wettelijke vereisten waaraan u als webwinkelier dient te voldoen en/of de inhoud van uw algemene voorwaarden. Deze checklist is uitsluitend bedoeld als richtlijn om te beoordelen of uw retourbeleid voldoet aan de belangrijkste vereisten zoals deze door de ACM kenbaar zijn gemaakt bij haar beoordelingen.

Vraag direct advies of een offerte aan
Heb je een vraag over e-commerce of wil je een offerte aanvragen? Gebruik dan het formulier hieronder: