Merkbescherming

Door uw (handels)naam, logo of naam van uw product als merk te deponeren, beschermt u uw merk tegen misbruik door derden.

Een merk is de naam, het logo, de vorm, het beeld of de klank die u gebruikt om uw producten of diensten te onderscheiden van die van uw concurrenten. Een merk maakt aan het publiek duidelijk dat een product of dienst van een specifieke onderneming en dus van een bepaald kwaliteitsniveau is. Het is daarom belangrijk om een merk te beschermen tegen misbruik, namaak en piraterij.

Door uw merk te registreren, krijgt u het alleenrecht op het gebruik hiervan voor alle producten en diensten waarvoor u het merkrecht hebt aangevraagd. Dat is niet alleen belangrijk om het merk te beschermen, maar ook als u het merk of je bedrijf (in de toekomst) wilt verkopen. U bent dan namelijk officieel eigenaar. Dit eigendomsrecht kunt u verkopen of in licentie geven.

Merkbescherming aanvragen

Merkbescherming kan worden aangevraagd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Het aanvragen van merkbescherming is een ingewikkeld juridisch proces. Confirmo helpt u graag bij het registreren van uw merk.

Kosten

Registratie van een Benelux-merk biedt bescherming van uw merk binnen Nederland, Belgie en Luxemburg gedurende 10 jaar. Doorgaans kan worden volstaan met de registratie van een Benelux-merk tot 3 klassen. Met ‘klassen’ wordt het aantal categorieën bedoeld waarin de producten en diensten in de aanvraag worden ingedeeld. De gekozen categorieën bepalen de beschermingsomvang van uw merk (de reikwijdte van de bescherming).

Aanvraag van registratie individueel Benelux-merk tot drie klassen (10 jaar geldig) € 350
Aanvraag van registratie collectief Benelux-merk tot drie klassen (10 jaar geldig) € 550
In geval van meer dan drie klassen, toeslag per klasse € 50
Toeslag voor spoedregistratie tot drie klassen € 250
Toeslag voor spoedregistratie boven drie klassen, per klasse € 50
Toeslag voor de beschrijving van onderscheidende elementen € 50

Bovenstaande tarieven zijn excl. 21% BTW

Merkbescherming aanvragen

Wanneer u merkbescherming wilt aanvragen, kunt u daarvoor onderstaand formulier invullen. Onze juristen nemen dan geheel vrijblijvend contact met u op om de aanvraag met u te bespreken.