E-commerce

Het aantal webwinkels is de laatste jaren explosief gestegen (van 5.000 in 2007 naar 70.000 in 2017). Kochten we onze kleding en elektronica voorheen in een fysieke winkel, tegenwoordig vinden er dagelijks duizenden online transacties plaats. De online uitgaven stijgen, terwijl de uitgaven in fysieke winkels daalt. Kleding, boodschappen, bloemen, medicijnen, films, online abonnementen en digitale aankopen in games of apps; zo’n beetje alles kan online worden besteld en is vaak de volgende dag in huis. We bestellen niet alleen maar in Nederland, maar ook ver daarbuiten (denk aan websites zoals AliExpress en Banggood). Allemaal voorbeelden van online transacties (e-commerce).

Daarnaast schieten online bemiddelingsplatformen als paddenstoelen uit de grond. Vaak gaat het om websites die vraag en aanbod bij elkaar brengen op een marktplaats-achtige manier, waarbij het platform zelf ‘slechts’ als bemiddelaar optreedt en geen onderdeel uitmaakt van de overeenkomst die tussen partijen tot stand komt. Soms biedt het online platform daarbij aanvullende diensten aan de partijen aan, zoals het factureren en incasseren van de verschuldigde bedragen of het uitvoeren van de klantenservice.

Met het toenemende aantal online transacties en platformen, neemt ook de wetgeving op het gebied van e-commerce een grote vlucht. Waren er in 2007 nog maar weinig regels op het gebied van e-commerce; tegenwoordig gelden er talloze strenge regels waar je je als webwinkelier aan dient te houden.

Checklist retourbeleid

Met de Checklist retourbeleid controleer je of jouw webwinkel voldoet aan alle juridische eisen die daaraan door de wet worden gesteld. Naar de Checklist retourbeleid >>

Vraag direct advies of een offerte aan
Heb je een vraag over e-commerce of wil je een offerte aanvragen? Gebruik dan het formulier hieronder: