Spelvoorwaarden (kansspelen) 2018-04-11T09:09:57+00:00

Spelvoorwaarden (kansspelen)

Er is sprake van een kansspel indien er gelegenheid wordt gegeven om mee te dingen naar (kans te maken op) prijzen en premies. Een spel is een kansspel indien de spelers een prijs of premie kunnen winnen en zij geen overwegende invloed op de uitkomst van het spel hebben. Inleg is hierbij geen vereiste. Je kunt dus ook gratis deelnemen aan een kansspel.

Verboden

Het is in Nederland verboden om zonder vergunning kansspelen te organiseren. Uitzonderingen op deze hoofdregel zijn kleine kansspelen, zoals bingo, en promotionele kansspelen. Promotionele kansspelen zijn bedoeld om een product, dienst of organisatie te promoten. Hiervoor is geen vergunning nodig maar de organisator moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden staan vermeld in de Gedragscode promotionele kansspelen. De belangrijkste voorwaarden zijn: dat deelname aan het spel gratis is, dat het spel ter promotie van een product, dienst of organisatie wordt aangeboden en dat de promotie één keer per jaar georganiseerd wordt per product, dienst of organisatie. Daarnaast gelden er nog talloze aanvullende regels waaraan een promotioneel kansspel aan dient te voldoen.

Kansspelvoorwaarden

Ook moet de organisator van een promotioneel kansspel algemene voorwaarden (kansspelvoorwaarden) opstellen en deze kenbaar maken aan de deelnemers. Bijvoorbeeld op het product of via internet. Voldoet de organisator hier niet aan, dan ligt een boete van de Kansspelautoriteit op de loer. Deze boetes kunnen variëren van enkele duizenden tot honderdduizenden euro’s. Serieuze bedragen dus.

Juridisch advies

Uiteraard kunnen onze juristen adviseren over het organiseren van promotionele kansspelen en hoe dit het beste kan worden ingekleed om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en zodoende de risico’s op bijvoorbeeld boetes te minimaliseren. Ook kunnen we de benodigde algemene voorwaarden voor de kansspelen opstellen. Ook wanneer een actie al van start is gegaan, is het verstandig om algemene voorwaarden op te laten stellen als men deze nog niet heeft. Dit om de kans op een eventuele boete te verkleinen.

In het verleden hebben wij onder meer Van Dobben (van de snacks), BP (aardoliebedrijf) en ShareCompany (Big Data Company) geadviseerd op het gebied van het organiseren van promotionele kansspelen.

Vraag direct advies of een offerte aan
Heb je een vraag over het organiseren van (promotionele) kansspelen of wil je een offerte aanvragen? Gebruik dan het formulier hieronder: